تجهیزات شبکه

تفاوت های تجهیزات شبکه: گیت وی، فایروال و روتر

هنگامی که بحث تجهیزات و سخت افزار های شبکه ای برای کسب و کار ها در میان باشد، نام گذاری این تجهیزات و دانستن تفاوت های تجهیزات شبکه معمولا کاری گیج کننده و سخت خواهد بود. یکی از زمینه هایی که ممکن است باعث شود تا افرادی که با تجهیزات شبکه سر و کار دارند با مشکل مواجه شوند، زمینه تجهیزات امنیتی است. اما تفاوت میان یک روتر و یک گیت وی چیست؟ چه تفاوتی میان یک گیت وی امنیتی و یک فایروال یا UTM وجود دارد؟

برخی از افراد و متخصصان حوزه ی شبکه ممکن است به شما بگویند که همه ی این دستگاه ها یکی هستند و نام گذاری آنها تنها نوعی بازاریابی می باشد. این حرف اگر چه ممکن است تا حد کمی و در برخی موارد حقیقت داشته باشد، اما باید بدانیم که در بسیاری از مواقع تفاوت های تجهیزات شبکه مهم هستند. در این مقاله، آی تی شبکه قصد دارد تا این تفاوت ها را برای شما بازگو نماید.

چه زمانی مودم ها و روتر ها گیت وی خوانده می شوند؟

کمی قبل تر که تجهیزات شبکه ای تا این حد پیشرفته نشده بودند، متخصصان شبکه دستگاه های مودمی که در خود امکانات و ویژگی های روتر داشتند را گیت وی خطاب می کردند، و هنوز هم گاهی اوقات متخصصان شبکه به این دستگاه ها گیت وی می گویند. همچنین شرکت ارائه دهنده ی اینترنت شما (ISP شما) ممکن است از کلمه ی گیت وی برای قطعه ای که برای شما نصب کرده است استفاده کند.

مودم های کابلی پر سرعت معمولا دارای یک ورودی کواکسیال (coaxial) و یک یا چند خروجی اترنت RJ-45 می باشند. اینگونه دستگاه ها نیز همچنان با نام گیت وی شناخته می شوند. حقیقت این است که اگر از یک دیدگاه سرسختانه ی فنی به این دستگاه نگاه کنیم، نام آن بیشتر از اینکه “مودم” باشد یک گیت وی است؛ اما می توان گفت که این دیدگاه امروزه تقریبا کاربردی نداشته و منسوخ شده است.

مودم نوعی مبدل است

به عنوان یک کلمه در علم کامپیوتر، مودم (به انگلیسی modem) مخفف شده ی کلمه ی «modulator-demodulator» است که در واقع نوعی مبدل و تغییر دهنده ی سیگنال ها می باشد.

این دستگاه ها می توانند سیگنال های آنالوگ را از خطوط تلفنی دریافت کرده و آنها را به اطلاعات و سیگنال های دیجیتالی ای تبدیل کنند که می توان از آنها در کامپیوتر ها استفاده نمود. این امر به زبان کامپیوتر «demodulate» کردن نامیده می شود.

بر عکس همین قضیه نیز توسط مودم ها اتفاق میفتد؛ یعنی اطلاعات و سیگنال هایی که تبدیل به اطلاعات دیجیتالی شده اند، به سیگنال ها و اطلاعات آنالوگی تبدیل می شوند و به خطوط تلفن باز می گردند که نام این امر در علم کامپیوتر «modulate» می باشد.

ارتباطات شبکه ای که امروزه صورت می گیرند، تکنولوژی های مختلف و گوناگونی را در بر می گیرند، اما کلمه ی «مودم» تا حد زیادی تغییر کاربرد داشته است. امروزه در زبان شبکه، مودم به دستگاهی گفته می شود که می تواند رایانه ها و تجهیزات کامپیوتری دیگر نظیر لپ تاپ یا کنسول های بازی را به شبکه ی بزرگ WAN یا اینترنت جهانی متصل کند.

به طور کلی می توان گفت که گیت وی (به انگلیسی gateway) به هر نوع سخت افزاری گفته می شود که ترافیک شبکه ای را میان دو شبکه ی متفاوت تنظیم می کند.

در اینجا این پرسش مطرح می شود که دستگاه مودمی که افراد عادی در خانه ی خود دارند نیز یک نوع گیت وی به حساب می آید؟ در پاسخ به آن می توان گفت که بله؛ مودم های معمولی که در خانه ی اکثر افراد امروزه مشاهده می شود نیز نوعی گیت وی می باشند.

حقیقت این است که امروزه می توان اسم گیت وی را برای خود دستگاه های روتر نیز استفاده نمود. اساسا وظیفه ی اصلی روتر ها امروزه این است که سیگنال ها را از شبکه ی اینترنت یا WAN دریافت کنند و آن را به سوی LAN ها بفرستند.

از این رو می توان گفت که روتر ها به خودی خود نوعی گیت وی به شمار می آیند. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص روتر ها می توانید به «این مقاله» مراجعه فرمایید.

چه زمانی روتر ها گیت وی نیستند؟

خوب همانطور که اشاره شد، روتر ها نیز مانند مودم های گیت وی می توانند ترافیک شبکه را میان دو یا چند شبکه ی مختلف تنظیم کنند. یک روتر وایرلس ساده ای که دارای 4 پورت است، معمولا دارای دو کارت NIC یا رابط شبکه (به انگلیسی network interface card) می باشد.

یکی از این کارت ها به پورت WAN متصل است و یک یا چند NIC داخلی وظیفه ی مدیریت پورت ها و آنتن های وایرلس را بر عهده می گیرد. به همین دلیل است که روتر ها معمولا دارای دو آدرس آی پی یا IP address می باشند.

در محیط های کاری و بیزینسی، مدیران IT روتر ها را به گونه ای تنظیم و configure می کنند که ترافیک شبکه ای را در شبکه ی شرکت یا یک بخش مشخصی از شرکت تقسیم و مدیریت کند.

این امر به افرادی که به شبکه متصل می شوند این امکان را می دهد تا بهتر با یکدیگر ارتباط برقرار کنند، و همچنین میزان ترافیکی را که از سوی شبکه وارد می شود را کاهش می دهد. به طور کلی این امر باعث می شود تا امنیت شبکه ی کسب و کار ها افزایش پیدا کند و همچنین عملکرد آن نیز بهبود یابد.

از آنجایی که سابنتورک ها (subnetwork یا زیر شبکه ها) و همچنین شبکه های مجازی و virtual که در داخل شبکه لن (LAN) قرار دارند از شبکه های کلی مجزا نیستند و همه ی آنها به نوعی با یکدیگر مشابه می باشند، نمی توان گفت که روتر در اینجا نقش یک گیت وی را بازی می کند. به طور کلی یک گیت وی اگر چه می تواند به عنوان یک روتر عمل کند و ترافیک شبکه ای را کاهش دهد، اما روتر ها در این امر بسیار بهتر عمل می کنند.

امروزه گیت وی های امنیتی وب در واقع فایروال هستند

برای آن دسته از افرادی که قصد داشته باشند تا امنیت شبکه ی کسب و کار یا بیزینس خود را افزایش دهند، دانستن تفاوت هایی که میان یک فایروال و گیت وی امنیتی شبکه وجود دارد می تواند از اهمیت بالاتری برخوردار باشد و این قسمت از مقاله برای این افراد مفید تر خواهد بود.

در شبکه ی مدرن جهانی امروز، همپوشانی قابل توجهی میان ویژگی های آنچه UTM و فایروال خوانده می شود، و آنچه که فروشندگان آن را به عنوان گیت وی امنیتی وب ارائه می کنند وجود دارد.

پیش از همه بیایید به مسائل پایه و اساسی بپردازیم. آنچه که ما به آن دستگاه فایروال می گوییم، یک دستگاه امنیتی است که در میان مودم و روتر شبکه قرار می گیرد. این دستگاه ممکن است به صورت مجزا و به عنوان یک سخت افزار جداگانه ساخته شود، و یا ممکن است در داخل خود روتر قرار بگیرد.

علاوه بر این دو نوع، شما همچنین می توانید از یک سرور مجازی استفاده کنید که نقش روتر را داشته باشد؛ و اگر شما از یک آنتی ویروس استفاده کنید، می توانید اسم آن را نیز یک فایروال بگذارید. این نوع از فایروال ها نیز می توانند نقش یک دستگاه یا سخت افزار فایروال را ایفا نمایند.

برای راحتی بیشتر، یک دستگاه فایروال که برای کسب و کار ها طراحی شده است را به عنوان یک روتر در نظر بگیرید که دارای ویژگی های امنیتی در داخل خود می باشد. همانند هر نوع روتر دیگری، این دستگاه در داخل شبکه قرار می گیرد و ترافیک شبکه را منتقل می کند.

همانند هر روتر دیگری که این شرایط را داشته باشد، این روتر یک گیت وی است. در این هنگام فایروال داخل روتر بسته های دیتا را بررسی می کند، و به صورت انتخابی می تواند ویژگی های مخربی که در داخل شبکه شناخته شده هستند را فیلتر کند.

این فایروال ها این امکان را دارند تا متخصصان آی تی آنها را به هر صورتی که مطابق شرایط کسب و کار است تنظیم کنند، و آنها را به گونه ای قرار دهند که محتوا های موجود در وب را فیلتر کنند، و همچنین دسترسی به قسمت های مختلف شبکه را برای کاربران و یوزر های مختلف را مسدود نمایند.

گیت وی امنیتی وب یک فایروال پیشرفته است

به طور کلی گیت وی های امنیتی وب می توانند به طور دقیق تر و حساس تری عمل فیلتر کردن محتوا های مختلف و کنترل کردن برنامه ها را انجام دهند، و امنیت بیشتری نسبت به UTM ها و فایروال های قدیمی داشته باشند.

همچنین، از آنجایی که گذارش دادن یک بخش مهم از کار مدیران امنیتی است، بسیاری از سازندگان گیت وی های امنیتی وب این مسئله را مدنظر قرار داده اند و در آنها پلتفرم گذارش دهی را نیز نصب کرده اند.

این مسئله باعث می شود تا گیت وی های امنیتی وب یک مرحله از نظر امنیتی و کارایی بالا تر از UTM ها قرار بگیرند. به طور کلی UTM ها در زمینه ی کنترل کردن دسترسی برنامه ها و فیلتر کردن محتوا ها و همچنین گذارش دهی دارای امنیت پایین تری نسبت به گیت وی های امنیتی وب می باشند.

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *