پسیو شبکه در حالت کلی به بخش کابل کشی و نصب تجهیزات سخت افزاری مربوط می باشد و اولین مرحله در راه اندازی هر شبکه است. در این مرحله تجهیزاتی که برای انتقال دیتا و برقراری ارتباط بین سخت افزارهای مختلف مورد نیاز می باشند استفاده شده و کابل کشی ها انجام میشود. در مرحله بعد تنظیمات نرم افزاری انجام میشود که اکتیو شبکه می باشند. آی تی شبکه؛ ارائه دهنده تجهیزات سخت افزاری شبکه در ادامه انواع تجهیزات پسیو شبکه را معرفی نموده و در مورد خدمات پسیو و وظایفی که پسید کار بر عهده دارد مطالبی را ارائه خواهد داد.
پسیو شبکه چیست؟
در راه اندازی شبکه های کامپیوتری کارهای متعددی لازم است انجام شود که هر یک دارای تاثیر خاصی بر عملکرد نهایی هستند. تمام این کارها در واقع مکمل هم بوده و روند اشتباه در هر یک می تواند بر نتیجه کلی کار در سایر گام ها تاثیر منفی ایجاد کند.
در حالت کلی اقدامات مورد نیاز برای راه اندازی شبکه را می توان در دو گروه خدمات سخت افزاری و نرم افزاری تقسیم بندی نمود و بر اساس نحوه عملکرد و نوع کارهایی که انجام می دهند نیز در دو گروه قابل تقسیم بندی هستند. به تمام تجهیزات مورد استفاده در شبکه های کامپیوتری که نقشی در تولید و هدایت و مسیریابی دیتا ندارند اصطلاحا پسیو گفته میشود.
پسیو شبکه تمام تجهیزاتی هستند که در مرحله کابل کشی و نصب دستگاه های مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. در راه اندازی شبکه های کامپیوتری ابتدا کابل کشی ها انجام میشود و سپس راه اندازی نرم افزاری سایر دستگاه ها صورت میگیرد. بر همین اساس می توان گفت که ابتدا خدمات پسیو شبکه ارائه شده و پس از آن خدمات اکتیو انجام میشوند.
تفاوت پسیو و اکتیو شبکه چیست؟
همان طور که اشاره شد، اقدامات صورت گرفته برای راه اندازی شبکه های کامپیوتری در دو گروه اکتیو و پسیو قابل تقسیم می باشند. از مهم ترین تفاوت های این دو گروه می توان به این اشاره نمود که، پسیو تجهیزاتی هستند که تنها برای برقراری ارتباط سخت افزاری در شبکه استفاده می شوند و سیگنال و دیتا تولید نمی کنند.
نقطه مقابل، اکتیو شبکه می باشد که تجهیزات مورد استفاده در آن وظیفه تولید، هدایت و مسیریابی را در شبکه برعهده دارند. برای توضیح بیشتر می توان گفت، به تجهیزات مورد استفاده برای کابل کشی و اتصال سخت افزارهای مختلف پسیو گفته میشود. به تجهیزات دیگری از قبیل سوئیچ، هاب و روتر که وظیفه مسیریابی و هدایت بسته های اطلاعاتی را برعهده دارند اکتیو گفته میشود.
تجهیزات پسیو و اکتیو شبکه
با توجه به نوع شبکه کامپیوتری مد نظر در ابتدای راه اندازی آن لازم است نقشه کار به طور کامل رسم شده و بر همین اساس تجهیزات مختلف تعیین گردند. از مهم ترین ترین و کاربردی ترین تجهیزات پسیو شبکه می توان به موارد زیر اشاره نمود:
کابل شبکه
کابل های مورد استفاده در شبکه با توجه به کاربرد آنها در گروه های مختلفی قابل تقسیم بوده و تنوع بسیار زیادی دارند. به عنوان مثال، از جمله کابل های مورد استفاده در شبکه های LAN می توان به کابل کواکسیال یا زوج به هم تابیده و کابل های UTP اشاره نمود. این کابل ها بر اساس پهنای باند نیز در گروه های مختلفی دسته بندی میشوند که از رایج ترین انها می توان به کابل CAT5، CAT5e، کابل cat6، کابل cat6a و کابل cat7 اشاره نمود.
نوع دیگری از کابل های مورد استفاده برای خدمات پسیو شبکه، کابل های فیبر نوری می باشند. این کابل ها برخلاف مواردی که در بالا به آنها اشاره شد، دارای هسته شیشه ای بوده و انتقال سیگنال ها را به کمک نور انجام می دهند. انتخاب کابل های مناسب و متناسب با شرایط شبکه در اندازه های دقیق و اتصال آنها به هم از اصلی ترین و ابتدایی ترین کارهای قابل ارائه در خدمات پسیو می باشد.
PDU
مدیریت برق مورد نیاز برای تجهیزات شبکه اهمیت بسیار زیادی داشته و به شیوه های مختلف قابل انجام می باشند. Pdu Power Distribution Unit به تجهیزات مدیریت برق در شبکه گفته میشود که در اغلب مواقع داخل رک ها نصب میشود. این تجهیزات قادرند برق مورد نیاز برای سوئیچ، هاب، روتر و سایر دستگاه ها را تامین کند. علاوه بر تامین برق دستگاه های مختلف، pdu قادر به برنامه ریزی بوده و می تواند مشخص کند که کدام تجهیزات در شبکه روشن یا خاموش باشند.
علاوه بر این، این دستگاه ها قادرند افزایش بیش از اندازه مصرف برق را در سایر تجهیزات موجود در شبکه تشخیص دهند تا اقدامات مورد نیاز برای رفع مشکل قبل از قطع برق صورت گیرد. بر اساس مواردی که اشاره شد، PDU هیچ گونه نقشی در تولید سیگنال و دیتاهای قابل انتقال در شبکه را برعهده نداشته و به همین دلیل در گروه تجهیزات پسیو قرار میگیرد.
پچ پنل
به منظور ایجاد نظم در شبکه و کاهش هزینه های کابل کشی، پچ پانل ها کاربرد بسیار زیادی پیدا کرده اند و امکان اتصال دستگاه های مختلف به سوئیچ و غیره را فراهم می کنند. این قطعات مستطیلی از یک یا دو ردیف پورت تشکیل شده اند که یک طرف آنها به سوئیچ و سایر تجهیزات داخل رک متصل بوده و در سوی دیگر کابل هایی از سایر تجهیزات موجود در شبکه به پورت ها وصل میشوند. پچ پانل ها که دارای انواع مختلف ماژولار، غیر ماژولار و POE می باشند، تاثیر بسیار زیادی بر ایجاد نظم و مدیریت بهتر دستگاه های مختلف در شبکه دارند.
رک شبکه
علاوه بر کامپیوتر، دستگاه فکس، پرینتر و موارد مشابه که در بخش های مختلف شبکه قرار دارند، تجهیزات اصلی که نقش مهمی در برقراری ارتباط دستگاه ها با هم در داخل و خارج از شبکه نقش دارند در داخل رک قرار میگیرند. این تجهیزات هیچ تاثیری بر نحوه انتقال اطلاعات و مسیریابی و غیره ندارند و تنها برای ایجاد نظم و انسجام بهتر مورد استفاده قرار میگیرند.
در واقع رک به جعبه های مستطیلی گفته میشود که سوئیچ، روتر، مودم و سرور ها درون آن قرار گرفته و از طریق کابل با سایر تجهیزات شبکه در ارتباط هستند. رک مخزنی برای نگهداری تجهیزات می باشد و به همین دلیل در گروه دستگاه های مورد استفاده در خدمات پسیو شبکه قرار میگیرند.
تجهیزات اکتیو شبکه
پس از کابل کشی و ارائه خدمات پسیو، مرحله بعد کار راه اندازی نرم افزاری تجهیزات اکتیو می باشد. در واقع در این مرحله باید تنظیمات سوئیچ، سرور و روتر و مودم و غیره را به گونه ای انجام داد که هر یک از دستگاه ها در شبکه دارای آدرس مشخص شوند و انتقال دیتا درون و بیرون از شبکه LAN انجام شود. برای فراهم ساختن این شرایط از تجهیزات اکتیو شبکه استفاده میشود که برخی از آنها عبارتند از:
سوئیچ شبکه
این تجهیزات برای انتقال اطلاعات و دیتا بر اساس آدرس فیزیکی یا MAC Address عمل نموده و در لایه دوم شبکه در مدل osi قرار میگیرند. سوئیچ ها قطعات و دستگاه های سخت افزاری می باشند که انجام تنظیمات آنها باید به صورت نرم افزاری انجام شود. با توجه به برند تولید کننده این تجهیزات روند کانفیگ متفاوت بوده و نرم افزارهای خاصی برای راه اندازی دارند. تنظیم اشتباه سوئیچ در نهایت باعث میشود تا برقراری ارتباط و انتقال اطلاعات بین چند شبکه امکان پذیر نباشد. با توجه به اینکه وظیفه اصلی سوئیچ ها هدایت اطلاعات و دیتا بر اساس آدرس فیزیکی می باشد، به همین دلیل در گروه دستگاه های اکتیو قرار میگیرد.
روتر شبکه
از کاربردی ترین و اصلی ترین دستگاه های اکتیو در شبکه می توان به انواع روتر اشاره نمود که وظیفه ی آنها انتقال اطلاعات از دستگاه های مختلف موجود در شبکه به سایر دستگاه ها در بستر اینترنت می باشد. در واقع این تجهیزات دارای جدول مسیریابی بوده و هر یک از بسته های اطلاعات را بر اساس این جدول در طول شبکه های مختلف انتقال داده و به مقصد می رساند. پس از ارسال دیتا به مقصد، مسیر برگشت نیز با توجه به همین جدول مشخص شده و اطلاعات مورد نیاز برگشت داده میشوند.مودم
مودم از مهم ترین تجهیزات در شبکه هایی می باشد که برقراری ارتباط با اینترنت در آنها ضروری است. این مودم ها در منازل نیز کاربرد زیادی دارند و شرایط را برای برقراری ارتباط دستگاه های مختلف از قبیل لپ تاپ و گوشی تلفن همراه با اینترنت فراهم می سازد. مودم ها دارای انواع مختلفی بوده و برخی از آنها همزمان روتر نیز می باشند.پسیو شبکه فیبر نوری
در راه اندازی شبکه های فیبرنوری نیز برخی تجهیزات پسیو مورد استفاده قرار میگیرند که از مهم ترین آنها می توان به انواع کابل ها اشاره نمود. این کابل ها در انواع مختلف سینگل مود و مولتی مود در شبکه استفاده شده و دارای روکش شیشه ای هستند. از دیگر دستگاه های پسیو در این شبکه ها می توان به آداپتورها اشاره نمود که امکان اتصال کابل ها به هم را فراهم می سازد.
فروش تجهیزات پسیو شبکه
آی تی شبکه یکی از بزرگترین مراکز فعال در حوزه فروش انواع تجهیزات پسیو می باشد که همگی دارای گارانتی و خدمات پس از فروش هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره محصولات مورد نظر و استعلام قیمت آنها می توانید از طریق راه های ارتباطی پایین صفحه با کارشناسان آی تی شبکه تماس بگیرید.
سوالات متداول
پسیو شبکه در حالت کلی به بخش کابل کشی و نصب تجهیزات سخت افزاری مربوط می باشد و اولین مرحله در راه اندازی هر شبکه است. در این مرحله تجهیزاتی که برای انتقال دیتا و برقراری ارتباط بین سخت افزارهای مختلف مورد نیاز می باشند استفاده شده و کابل کشی ها انجام میشود.
کابل شبکه، پی دی یو، پچ پنل، رک شبکه