معرفی کامل تجهیزات ویپ ( تجهیزات voip ) و کاربرد آنها :
ویپ چیست ؟
ویپ (voip) به معنای انتقال صدا بر بستر شبکه می باشد . به بیان بسیار ساده ، سیستم ویپ ، عبارت است از سانترال تلفن تحت شبکه . در این روش صدا صرفا از طریق بستر شبکه های کامپیوتری انتقال یافته و نیاز به کابل کشی های تلفن نیست . در این روش به جای دستگاه های سانترال نسل قدیمی ، همچون پاناسونیک ( که دارای ضعف های بسیاری ، علی الخصوص در زمینه سرویس های جدید بودند ) ، از سانترال های IP یا اصطلاحا تحت شبکه استفاده می کنند . در این روش ، سانترال ip می تواند به صورت سخت افزاری و یا نرم افزاری ارائه گردد .
مطلب پیشنهادی : مزایای ویپ و امکانات ویپ
دسته بندی تجهیزات ویپ ( تجهیزات voip ) :
در سیستم های ویپ ، تجهیزات ویپ فراوانی استفاده می گردند . تجهیزات voip را به صورت کلی می توان به 5 دسته اصلی تقسیم نمود .
1 – تلفن تحت شبکه یا آی پی فون یا گوشی ویپ :
تلفن تحت شبکه ، زیر مجموعه تجهیزات voip ، یک دستگاه کامپیوتر کوچک به شکل تلفن می باشد . این دستگاه در داخل شبکه های کامپیوتری نقش گیرنده و ارسال کننده صدا را ایفا می نمایند . معروف ترین برند های تلفن تحت شبکه در ایران عبارتند از : یالینک (یلینک ) ، گرند استریم ، سیسکو ، فنویل و نیوراک .
گوشی های ویپ زیر مجموعه تجهیزات voip را می توان از نظر نوع ارتباط به دسته های ، با سیم و بی سیم و از نظر کارکرد می توان به گوشی های ساده ، مدیریتی تصویری و گوشی مخصوص اتاق کنفرانس تقسیم نمود . در ادامه به معرفی بسیار اجمالی هر کدام می پردازیم :
تلفن تحت شبکه ساده :
یک گوشی بسیار ساده است که معمولا یک یا دو خطه می باشد . این گوشی می تواند یک نمایشگر کوچک سیاه و سفید هم داشته باشد .
آی پی فون مدیریتی :
یک گوشی پیشرفته با صفحه نمایش رنگی و امکان برقراری کنفرانس صوتی و تصویری می باشد . گوشی های مدیریتی می توانند تعداد زیادی خط داشته باشند .
گوشی ویپ مخصوص اتاق کنفرانس :
یک دستگاه گوشی به شکل ستاره دریایی است و وظیفه آن صرفا کنفرانس صوتی است . از این دستگاه در اتاق های کنفرانس استفاده می شود . این دستگاه دارای میکروفون و اسپیکر تقویت شده ای می باشد .
2 – گیتوی ویپ یا مبدل ویپ :
گیتوی ویپ بین خط تلفن و سانترال IP قرار می گیرد . وظیفه گیت وی ویپ عبارت است از تبدیل سیگنال دیجیتال به آنالوگ و برعکس .
همان طور که می دانیم ، سیگنال بر روی خطوط تلفن به صورت آنالوگ می باشد در حالی که سیگنال بر روی تجهیزات کامپیوتری ( در اینجا منظور سانترال IP می باشد ) به صورت دیجیتال ( همان صفر و یک معروف ) می باشد . برای تبدیل سیگنال آنالوگ وارده از خط تلفن شهری به کامپیوتر نیاز به تبدیل سیگنال داریم که توسط گیتوی ویپ صورت می گیرد .
معروف ترین برند های گیت وی در ایران عبارتند از : گیتوی نیوراک و گیت وی گرند استریم
گیت وی های ویپ زیر مجموعه تجهیزات voip به چهار دسته تقسیم می کنند : گیتوی FXO ، گیتوی FXS ، گیتوی GSM و گیتوی E1 . در ادامه به معرفی بسیار اجمالی هر کدام می پردازیم :
گیت وی FXO :
گیت وی fxo ، مبدلی برای تبدیل خطوط شهری می باشد . گیتوی fxo مابین سرور ویپ و خطوط شهری قرار می گیرد . گیت وی fxo در مدل های 1 ،2 ،4 ،8 ، 16 ،24 ،48 و 96 پورت در بازار یافت می شوند .
همانطور که بیان شد گیت وی fxo ملزم به تبدیل خط انالوگ شهری به دیجیتال است در این میان ، این گیت وی fxo خوب ، موظف است بسیاری از مشکلات این تبدیل از جمله : اکوی خط ( بازگشت صدا ) ، جیتر بافر ( تاخیر صدا ) و … را مرتفع نماید .
ورودی گیتوی fxo ، سیم زوج تلفنی با پورت RJ11 ( به تعداد خطوط موجود و پورت های دستگاه ) و خروجی این دستگاه صرفا یک یا دو پورت شبکه است . این دستگاه ها با سرعت 10/100 و یا 10/100/1000 به سوئیچ شبکه شما متصل می گردند .
گیت وی FXS :
گیت وی fxs ، مبدلی برای تبدیل تلفن های قدیمی به تلفن های تحت شبکه می باشد . گیتوی fxs مابین سرور ویپ و تلفن های آنالوگ قدیمی قرار می گیرد . گیت وی fxs در مدل های 1 ،2 ،4 ،8 ، 16 ،24 ،48 و 96 پورت در بازار یافت می شوند . گیتوی fxs وقتی کاربرد پیدا می کند که نخواهیم هزینه های تعویض تلفن های قدیمی به تلفن های تحت شبکه را پرداخت نماییم .
این مسئله وقتی مهم می شود که در پروژه ای تعداد بالایی از تلفن های آنالوگ قدیمی را داشته باشیم و به علت صرفه جویی در هزینه نخواهیم هزینه تعویض تلفن ها را پرداخت نماییم .
گیتوی های fxs دارای بوق بوده و می توانند برق مورد نیاز دستگاه های تلفن قدیمی را تامین نمایند .
ورودی گیتوی fxs ، سیم تلفنی با پورت RJ11 ( به تعداد تلفن های موجود و پورت های دستگاه ) و خروجی این دستگاه صرفا یک یا دو پورت شبکه است . این دستگاه ها با سرعت 10/100 و یا 10/100/1000 به سوئیچ شبکه شما متصل می گردند .
گیت وی GSM :
گیت وی GSM ، مبدلی برای تبدیل سیگنال سیم کارت تلفن همراه به سیگنال دیجیتال است . در برخی از شرکت ها ، به جای استفاده از خطوط عادی شهری از سیم کارت استفاده می شوند . در این صورت برای اتصال این سیم کارت ها به سیستم ویپ ، از گیت وی GSM استفاده می کنیم .
گیتوی های GSM را می توان با ظرفیت 1 سیم کارت الی 48 سیم کارت در بازار پیدا کرد . این گیتوی ها دارای خشاب ورودی سیم کارت و آنتن می باشند . گیت وی GSM می تواند از تمامی سیم کارت های رایج کشور حمایت کند .
ورودی گیتوی GSM ، سیم کارت ( به تعداد موردنیاز و پورت های دستگاه ) و خروجی این دستگاه صرفا یک یا دو پورت شبکه است . این دستگاه ها با سرعت 10/100 و یا 10/100/1000 به سوئیچ شبکه شما متصل می گردند .
گیت وی E1 :
گیت وی E1 ، مبدلی برای تبدیل خطوط شهری دیجیتالی دریافتی از مخابرات است . خطوط دیجیتالی مخابراتی شامل خطوط 4 رقمی و 5 رقمی موجود در بازار هستند که اصطلاحا E1 گویند .
این خطوط به خاطر ماهیت دیجیتالی شان ، دارای کیفیتی به مراتب بالاتر نسب به خطوط تلفن آنالوگ شهری هستند .
هر کانال E1 شامل 32 خط تلفن می باشند که صرفا 30 خط آن قابل استفاده می باشند . به عبارت ساده ، هنگامی که شما یک خط E1 را از مخابرات تهیه می کنید ، انگار 30 خط تلفن با امکان مکالمه همزمان را از مخابرات تهیه فرموده اید . شماره های این خط می توانند 4 ، 5 و یا 8 رقمی باشند .
گیتوی E1 را می توان با ظرفیت های 1 ،2 و 4 پورت در بازار پیدا کرد .
ورودی گیت وی E1 ، وابسطه به سیاست مخابرات ، معمولا پورت شبکه و خروجی گیتوی E1 صرفا یک یا دو پورت شبکه است . این دستگاه ها با سرعت 10/100 و یا 10/100/1000 به سوئیچ شبکه شما متصل می گردند .
3 – سانترال تحت شبکه یا سانترال IP یا مرکز تماس IP :
سانترال تحت شبکه دستگاهی سخت افزاری و یا نرم افزاری بوده که به عنوان سانترال تلفن در قلب سیستم تلفنی شما انجام وظیفه می نماید .
سانترال IP یا مرکز تماس IP ، به عنوان یک سرویس دهنده داخل شبکه های کامپیوتری شما انجام وظیفه نموده و معمولا وظیفه نگهداری و مدیریت این سیستم بر عهده مدیر شبکه شما خواهد بود .
سانترال تحت شبکه امکانات بسیاری تحت عنوان خدمات ویپ به کاربران ارائه می کنند . سانترال تحت شبکه زیر مجموعه تجهیزات ویپ را به دو صورت نرم افزاری و سخت افزاری می توان در بازار پیدا نمود . که در ادامه به معرفی اجمالی انها می پردازیم :
سانترال تحت شبکه نرم افزاری :
سانترال های نرم افزاری با توجه با لایسنس شان به دو دسته open source و close source تقسیم می شوند . از سانترال های close source موجود در بازار می توان به CME و CUCM سیسکو اشاره نمود که برای راه اندازی آنها شما نیاز به تهیه لایسنس معتبر می باشید .
ماهیت سانترال های open source عموما Asterisk می باشند .ISO های مختلفی از استریسک در بازار موجود بوده که از معروف ترین آنها می توان به Free PBX ، Elastix و Issable اشاره نمود .
همان طور که بیان شد ، ماهیت سانترال های نرم افزاری تحت شبکه اپن سورس ، استریسک می باشند . ایزو های استریسک همه گی بر روی لینوکس نصب شده و نقش یک سرویس دهنده در شبکه را ایفا می کنند .
چنانکه دارای تعداد زیادی کاربر تلفن در شبکه هستید قطعا شما باید از سانترال تحت شبکه نرم افزاری استفاده نمائید .
سانترال تحت شبکه سخت افزاری :
بررخی از شرکت های با استفاده از هسته استریسک شروع به ایجاد سخت افزاری اختصاصی ( Appliance ) برای خود نموده اند . این شرکت ها ، با ترکیب گیت وی ها E1 / fxo / fxs و استریسک نسبت به تولید دستگاه های سخت افزاری برای خود نموده اند .
شرکت های گرنداستریم و نیوراک از معروف ترین شرکت های تولید کننده این آپلاینس ها در جهان هستند . سانترال های سخت افزاری برای محیط های کوچک ، تا حرفه ای پیشنهاد می گردند .
4 – هدست تلفن یا هدست ویپ :
هدست تلفن ویپ ، زیر مجموعه تجهیزات voip ، یک هدست برای اتصال به کامپیوتر و یا تلفن تحت شبکه می باشد . فرق این هدست با هدست های معمولی موجود در بازار خاصیت نویز گیری قوی آن هدست ها می باشد .
این هدست ها قادرند ، تا 95% از نویز محیط اطراف را از میکروفن هدست گرفته و اجازه انتقال این نویز و همهمه را به طرف مخاطب تماس ندهند . هدست های تلفن ویپ در دو مدل تک گوش و دو گوش در بازار یافت می شوند .
بدنه هدست های ویپ از پلاستیک بسیار منعطف و جنس میکروفن آنها هم ترکیبی از فلز و پلاستیک منعطف ساخته می شوند . میکروفن این هدست ها قابلیت گردش تا 330 درجه را به کاربر می دهند .
معمولا بدنه هدست اجازه کوچک یا بزرگ شدن را به صورت کشویی به کاربر می دهند ( متناسب با نیاز آقایان و بانوان و با توجه به حجم مو و شکل سر ) .
معروف ترین برند های هدست ویپ در ایران ، هدست VT و هدست yealink می باشند .
5- کارت استریسک یا کارت تلفنی ویپ :
کارت استریسک ، زیر مجموعه تجهیزات ویپ می باشد . وظیفه کارت استریسک و یا کارت تلفن ویپ به مانند گیت وی ویپ می باشد و به مانند آن موظف به تبدیل سیگنال دیجیتال به آنالوگ و برعکس می باشند . این کارت ها در فرمت های PCI و PCIe در بازار موجود بوده و شما بسطه به کامپیوتری که می خواهید روی آن نصب کنید می توانید نوع کارت را انتخاب نمائید .
فرق گیت وی های ویپ با کارت های استریسک صرفا در بکار گیری آنها می باشند . نصب گیتوی های ویپ نسبت به نصب کارت های استریسک راحتر بوده ولی دوام کارت های استریسک نسبت به گیتوی های ویپ بالاتر است . همچنین ، گیتوی های ویپ می توانند بسیار دور تر از سرور اصلی قرار گرفته و در مقدار کابل کشی های شبکه و سیم تلفن صرفه جویی ایجاد نمایند .
کارت های استریسک نیز به مانند گیتوی های ویپ به چهار دسته تقسیم می شوند : کارت FXO ، کارت FXS ، کارت GSM و کارت E1 .
معروف ترین برند کارت تلفنی استریسک در ایران برند سنگوما می باشد .