مفهوم DHCP چیست و چه کاربردی دارد ؟
تمامی تجهیزات در داخل شبکه های کامپیوتری همانند : لپ تاپ ها ، کامپیوتر ها ، تلفن های تحت شبکه ، دوربین های مدار بسته ، پرینترها و … به عنوان کلاینت شناخته می شوند .
این کلاینت ها برای ورود به دنیای شبکه های کامپیوتری و فعالیت نیازمند به یه شناسه یکتا و اختصاصی به خود هستند که مانند آدرس دسترسی عمل می کند . به این آدرس و یا شناسه اختصاصی IP می گویند .
حال سوال اینجاست که از چه کسی و یا چه دستگاهی باید IP گرفت؟ این وظیفه در شبکه های کامپیوتری بر عهده DHCP SERVER میباشد.نقش DHCP SERVER را میتوان به یک دستگاه در شبکه داد و یا یک نرم افزار . سخت افزار هایی نظیر : سوئیچ شبکه ، مودم ADSL و یا یک روتر میکروتیک و یا یک دستگاه اکسس پوینت و یا نرم افزاهایی مانند سرویس DHCP مایکروسافت و … .
همانطور که بیان شد ، وظیفه DHCP سرور دادن IP است . این آی پی برای یه مدت زمان مشخصی به یک دستگاه اعطا می شود و بعد از گذشت زمان از او گرفته شده و یا مجددا تمدید می شود .
آنچه باید درباره DHCP بدانید
DHCP که مخفف عبارت Dynamic Host Configuration Protocol، به معنای پروتکل پیکربندی پویای میزبان است، اساسا یک پروتکل است که IP آدرس ها را به دستگاه هایی که به شبکه متصل هستند اختصاص می دهد. هر دستگاهی که به اینترنت متصل می شود، به یک آی پی آدرس نیاز دارد؛ و این کار معمولا بر عهده ی روتری است که دارای سرور DHCP می باشد. در شبکه هایی که دارای وسعت بزرگتری هستند، یک روتر به تنهایی توانایی مدیریت تمام دستگاه هایی که به آن متصل می شوند را نداشته، و برای مدیریت آی پی آدرس ها نیازمند به یک سرور مجزا و مخصوص می باشد. پروتکل DHCP به جای روتر، بر روی سرور کار می کند.
اما وظیفه ی دی اچ سی پی تنها اختصاص دادن آی پی آدرس نیست، بلکه آنها وظیفه ی پیکربندی سابنِت ماسک (subnet mask)، دروازه پیشفرض (default gateway) و سرویس های DNS را نیز بر عهده دارد.
ساختار DHCP
به طور کلی، سه اجزای اصلی در ساختار DHCP وجود دارد که شامل سرور DHCP، کاربر DHCP و عامل انتقال DHCP می باشد.
کاربر اساسا شخص یا هر دستگاهی است که می تواند به یک شبکه متصل شود، و با یک سرور دی اچ سی پی ارتباط برقرار کند. این دستگاه ها شامل کامپیوتر ها و تلفن ها، و همچنین پرینتر ها و سرور ها می شوند.
سرور DHCP به دستگاهی گفته می شود که وظیفه ی اختصاص دادن آدرس آی پی را بر عهده دارد.
عامل انتقال نیز عاملی است که درخواست اختصاص آی پی را در میان کاربر دی اچ سی پی و سرور DHCP برقرار می کند. در حالت عادی، این عوامل بخش اساسی و مهمی در شبکه به حساب نمی آیند، اما زمانی که شما با یک شبکه ی بزرگ و پیچیده سر و کار داشته باشید، آنها قطعا به یک ضرورت تبدیل می شوند.
هدف DHCP
این پروتکل برای تشخصی اینکه چه تعداد دستگاهی می توانند به یک شبکه متصل شوند ضروری می باشد. نکته ای که بسیار هائز اهمیت است، این است که یک دستگاه بتواند به سرعت و راحتی یک آی پی آدرس به دست آورده و هیچگونه تداخل آی پی وجود نداشته باشد.
در صورتی که DHCP وجود نداشته باشد، تداخل آی پی ها می تواند به تنهایی باعث مانع شدن دستگاه ها برای متصل شدن به صورت راحت و سریع شود، که همین امر می تواند یک مشکل مدیریت شبکه ای بزرگ به حساب بیاید.
اختصاص دادن آی پی آدرس ها به صورت دستی، یا حتی برطرف کردن تداخل آی پی ها حتی در کسب و کار های کوچک نیز می تواند یک کار پیچیده، خسته کننده و زمان بر باشد. و در شبکه های بزرگ، این امر عملا خیر ممکن است.
پروتکل های DHCP اساسا به مدیران شبکه امکان اتومات سازی روند به دست آوردن آی پی آدرس ها را می دهند، و از آنجایی که این آدرس ها پویا هستند، کم پیش می آید که آدرسی برای یک دستگاه در دسترس نباشد. به زبان ساده تر، این امر بدین معناست که تقریبا تعداد بی شماری از دستگاه ها می توانند به یک شبکه متصل شوند.
تداخل آی پی و DHCP
از آنجایی که DHCP مسئول اختصاص آدرس های آی پی می باشد، به همین دلیل می توان گفت که این پروتکل مسئول تداخلات آی پی می باشد. یک مشکل ساده در دی اچ سی پی می تواند باعث تداخل در آی پی آدرس ها بشود، با این حال، این پروتکل می تواند به صورت خودکار مشکل را سریعا برطرف نماید.
اگر از این پروتکل ها استفاده می کنید، در صورتی که شاهد یک اختلال و تداخل در به دست آوردن آی پی شدید، معمولا نادیده گرفتن این مشکل می تواند آن را برطرف نماید. اما اگر مشکل شما باقی ماند و برطرف نشد، ممکن است لازم باشد تا روتر را یک مرتبه ری استارت یا خاموش و روشن کنید. در صورتی که باز هم مشکل برطرف نشد، ممکن است مشکل بزرگتری برای شما به وجود آمده باشد که فراتر از روتر یا DHCP شما می باشد.