آنچه باید درباره GPU ها بدانید
برای دهه ها، هنگامی که متخصصان آی تی به دنبال خرید سرور ها و دیگر تجهیزات برای دیتا سنتر خود بودند، اصلی ترین جزئی که به آن نگاه می کردند CPU (یا Central Processing Unit) بوده است. اگر چه تمامی اجزا دارای اهمیت می باشند، اما CPU ها همیشه به عنوان مغز تجهیزات شناخته شده اند. به طور کلی، هرچه سی پی یو های بیشتری داشتید، یا هرچه سی پی یو های شما سریعتر بودند، سرور های شما کار های بیشتری می توانستند انجام دهند. با وجود اینکه سی پی یو ها دیگر برای تمام موارد گزینه های ایده آلی به حساب نمی آیند، بسیاری از متخصصان آی تی و دیتا سنتر ها به نظر می رسد که در همین دوران به سر می برند.
به لطف تجهیزات و پیشرفت هایی که امروزه صورت گرفته است، واحد پردازش گرافیکی یا GPU ها یا همان در امور پردازش محاسبات پیچیده بسیار سریع تر و کارآمد تر عمل می کنند.
تغییر در حوضه ی بازی و گیمینگ
GPU ها (واحد پردازش گرافیکی) از سال 1990، که کمپانی NVIDIA با پردازنده ی G80 به بازار آمد، وارد بازار شده اند. این جی پی یو ها طراحی شده بودند تا در کنار سی پی یو کار کرده و کار های مربوط به پردازش های گرافیکی سنگین را به دوش بکشند. در این زمان، این امر به معنای گیمینگ بوده است. هر دو کامپیوتر های معمولی و کنسول های بازی و گیمینگ شروع به استفاده از این جی پی یو های سریع برای انجام پردازش های گرافیکی کردند و تصمیم گرفتند تا سی پی یو ها را بیشتر مسئول پردازش های استاندارد و اولیه قرار دهند.
با این حال، امروزه جی پی یو ها دیگر تنها به منظور بازی کردن و گیمینگ مورد استفاده قرار نمی گیرند. امروزه هر جایی که به پردازش های سریع نیاز هست، جی پی یو ها می توانند بهتر از سی پی یو ها عمل کنند. برخی از زمینه هایی که امروزه جی پی یو ها در آنها مورد استفاده قرار می گیرند شامل موارد زیر می باشند:
- اتومبیل های خودران – اتومبیل های خود را به صورت گسترده ای از جی پی یو ها استفاده می کنند و به همین دلیل است که می توانند ویدیو ها و اطلاعات سنسور ها را تجزیه و تحلیل کنند تا اتومبیل بتواند به سرعت تصمیم گیری کند.
- تجزیه دیتا – کار بر روی مدل های زیست محیطی، تجزیه و تحلیل ها در زمینه ی علمی و دیگر زمینه ها را می توان به خوبی از طریق جی پی یو ها انجام داد.
- تشخیص چهره – هنگامی که کمپانی هایی که از تشخیص چهره استفاده می کنند، نرم افزار های تشخصی خود را برای کار بر روی جی پی یو ها طراحی می کنند، نتیجه ای به مراتب بهتر از هنگامی که از سی پی ها استفاده می کنند به دست می آورند.
- رباتیک – امور مربوط به کنترل کردن، و اموری که نیار به تجزیه و تحلیل و آنالیز دارند را می توان با استفاده از جی پی یو ها به مراتب بهتر و سریعتر انجام داد.
- جست و جو – موتور های جست و جوی قدرتمند نظیر سایت گوگل، از جی پی ها استفاده می کنند تا دیتا و اطلاعات زیادی را در ثانیه ای تجزیه و تحلیل کرده و میلیون ها نتیجه برای کاربران خود به نمایش بگذارند.
چرا GPU ها (واحد پردازش گرافیکی) سریعتر عمل می کنند؟
این امر که بگوییم جی پی یو ها صرفا سریعتر از سی پی یو ها عمل می کنند، از نظر تکنیکی درست نیست؛ بلکه این دو پردازنده به صورت کاملا متفاوت عمل می کنند. یک سی پی یو استاندارد معمولا دارای 2 الی 16 هسته می باشد که این عدد قطعا در آینده افزایش پیدا خواهد کرد. از طرف دیگر، جی پی یو ها دارای هزاران هسته ی کوچک در هر چیپ خود می باشند.
به طور کلی هرچه هسته ها بزرگتر باشند، می توانند محاسبات بزرگتر و پیچیده تری را انجام دهند، در حالی که هسته های کوچک تر می توانند پردازش های مشبک ( یا grid computing) را انجام دهند که برای انجام میلیون ها پردازش کوچک مناسب می باشد.
بنا بر این، هنگامی که به درستی مقایسه کنیم، سی پی یو ها می توانند کار هایی مانند راه اندازی کامپیوتر ها، راه اندازی نرم افزار هایی نظیر نرم افزار های Word یا Excel را انجام دهند، درحالی که جی پی یو ها می توانند کار هایی که لازم به انجام پردازش های بسیار سریع هست را انجام دهند.