سافت فون اساسا نوعی نرم افزار است که کاربرد و عملکرد یک تلفن را شبیه سازی می کند و به شما این امکان را می دهد تا توسط اینترنت تماس صوتی بگیرید، تماس دریافت کنید و پیام رسانی کنید.
این نرم افزار ها بر روی کامپیوتر ها، تبلت ها، و اسمارت فون ها اجرا می شوند، و برای استفاده از خدمات ویپ لازم می باشند. به طور کلی، این تکنولوزی کاربرد های نرم افزار های برقراری تماس یا نرم افزار های چت و پیام رسانی، یا خدمات برقراری ارتباط که در سایت ها و نرم افزار ها موجود است ( مانند پیام رسان فیسبوک، دایرکت اینستاگرام و پیام رسان های دیگر) را در خود جای داده اند.
نکته: ویپ یا VoIP مخفف شده ی عبارت Voice over Internet Protocol به معنای صدا روی پروتکل اینترنت می باشد. این تکنولوژی به طور کلی مربوط به خدماتی است که به کاربر این امکان را می دهند تا توسط اینترنت تماس های تلفنی برقرار کنند.
اجزای یک سافت فون
به طور کلی یک سیستم softphone دارای قسمت های زیر می باشد:
- یک رابط کاربری که نقش یک پلتفرم برای ایجاد ارتباط میان کاربر و کامپیوتر یا دستگاه را ایفا می کند. این قسمت معمولا شامل یک پد یا صفحه ی دیجیتالی برای شماره گیری (همانند یک تلفن عادی) است، و گاهی اوقات یک صفحه کلید مجازی نیز روی آن قرار دارد که می توان به وسیله آن نام افراد را جست و جو یا به لیست اضافه کرد.
- یک موتور برای پردازش تماس ها، به همراه ماژول های API ارتباطی که به تماس ها این امکان را می دهد تا در یک پروتکل خاص قرار گرفته و دریافت شوند.
- دسته ای از کد ها که به داده های صوتی این امکان را می دهد تا میان فرمت های دیجیتالی و آنالوگی جا به جا شوند. کدک ها همچنین این داده ها را فشرده سازی می کنند تا دیتا بتواند به راحتی توسط اینترنت جا به جا شود.
- یک لیست مخاطبین برای نظارت بر روی شماره ها و نام ها و همچنین مدیریت دقیق تر و بهتر افراد و ارتباطات.
انواع سافت فون ها
سافت فون ها در طی سال ها به همراه بازار و مزیت های ویپ پیشرفت کرده اند. در اوایل این سیستم ها صرفا نقش تلفن های صوتی و سنتی را روی کامپیوتر ها ایفا می کردند، اما پس از گذشت چند سال، توانستند عملکرد های خود را گسترش دهند و ویژگی هایی نظیر ویدیو و دیگر امکاناتی که روی تلفن های معمولی وجود ندارد را نیز در بر بگیرند.
از دست ندهید: دلایل استفاده و انتخاب تلفن تحت شبکه
این نرم افزار ها بر اساس عملکرد ها، هدف از استفاده آنها، پیچیدگی های پروتکل آنها، و همچنین ویژگی هایی که ارائه می کنند، متفاوت می باشند. به عنوان مثال، سافت فونی که برای اهداف کاری طراحی شده است، به احتمال زیاد دارای رابط کاربری پیچیده ای است، و همچنین دارای ویژگی های متنوع و منو ها گزینه های فراوانی می باشد.
این درحالی است که نرم افزار های چت روی تلفن های هوشمند می توانند محیط کاربری بسیار ساده ای داشته باشند و تنها نیازمند یک یا دو ضربه ی انگشت برای برقراری ارتباط باشد.
مثال های سافت فون
اپلیکیشن ها و سرویس های بسیاری برای این تکنولوژی امروزه در اختیار افراد قرار گرفته است. یکی از مثال های شایعی که می توان زد، نرم افزار محبوب و شناخته شده ی Skype می باشد که دارای عملکرد های یک سافت فون در محیط کاربری خود می باشد.
با توجه به اینکه کاربران اسکایپ به جای شماره، توسط یوزرنیم ها یا نام کاربری خود شناخته می شوند، برای برقراری تماس در میان خود کاربران اسکایپ، صفحه ی شماره گیری کاربرد چندانی ندارد، اما در هنگام برقراری تماس با افراد خارج از کاربران اسکایپ یا لیست مخاطبان، این صفحه مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
سافت فون های پیچیده تر تفاوت های بیشتری با تلفن های معمولی دارند و ممکن است از روش های متفاوتی برای انتخاب نام و شماره گیری استفاده کنند. برای مثال برخی سافت فون ها ممکن است از قابلیت تشخیص صدا استفاده کنند که به کاربران این امکان را می دهد تا نام فرد یا مخاطبی که می خواهند را گفته و با او تماس برقرار کنند.